1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХГ има готовност да увеличи с близо 1 млн. лв. бюджета по държавната помощ за съхранение на плодове и зеленчуци за 2019 г.

МЗХГ има готовност да увеличи с близо 1 млн. лв. бюджета по държавната помощ за съхранение на плодове и зеленчуци за 2019 г.

Търговците, които не присъстват в базата данни няма да имат право да търгуват с плодове и зеленчуци

Министерство на земеделието, храните и горите има готовност да увеличи с близо 1 млн.лв. бюджета по държавната помощ за „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция". Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Тя уточни, че  приемът на документи, който беше едномесечен, приключи вчера. Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци". Срокът й на действие е до 31.12.2020г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е до 7, 2 млн. лева. С решение на УС на ДФЗ половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лева, се разпределени за тази година. „Към 10-ти юни са подадени 55 проекта и бюджетът за тях надвишава първоначалния определен такъв. Затова сме в готовност да го увеличим, след като приемът приключи официално и бъдат направени нужните изчисления", каза още министър Танева. 

Относно контрола по повод получаването на обвързаната подкрепа от хората, които произвеждат и продават, Десислава Танева бе категорична, че ще откликне на всички предложения, които са технически и ресурсно изпълними от администрацията. „Предстои  да направим проверки на всички биопроизводители, за които има съмнения за нередности, ако и Вие имате списък с такива, те ще бъдат включени", посочи пред браншовите организации земеделският министър. 
 
По време на заседанието ресорният заместник-министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов съобщи, че ще бъде въведено понятие „Пресен (Свеж)" плод/зеленчук, в определен сезон, което е широко разпространено и в други страни-членки на ЕС.  По отношение на нелоялната търговия и вносът на високо субсидирани плодове и зеленчуци от държави-членки на ЕС и трети страни, Чавдар Маринов посочи, че е важно да има регулация. Той съобщи, че в тази връзка, се работи за създаване на база данни с т.нар. идентификация на търговците на плодове и зеленчуци в общ регистър. „Търговците, които не присъстват в базата данни няма да имат право да търгуват с плодове и зеленчуци", каза още заместник-министърът Маринов. 

Зам.-изпълнителният директор на БАБХ инж. Николай Роснев съобщи, че към момента се извършват проверки на контролно-пропускателните пунктове. „В никакъв случай не може да се твърди, че има нелегален внос на плодове и зеленчуци в страната", категоричен бе той.

По време на заседанието бе представена и презентация за приемите по подмярка  4.2. Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти и мярка 10 „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност" от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).  По подмярка 4.2 има остатъчен бюджет от около 38 млн. евро, който ще позволи да бъдат подпомогнати още 79 проекта. Предварителният анализ показва, че 40 % от подпомогнатите,  ще бъдат в Сектор „плодове и зеленчуци".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.