1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 2 май Европейската комисия ще представи предложенията си за бюджета за периода 2021 до 2027 година

На 2 май Европейската комисия ще представи предложенията си за бюджета за периода 2021 до 2027 година

Предстоят сложни преговори относно новата финансова рамка на Съюза

На 2 май Европейската комисия ще представи предложенията си за бюджета за периода 2021 до 2027 година. На пресконференция в Берлин финансовият комисар Гюнтер Йотингер обяви, че ще има "умерени, но все пак осезаеми съкращения" при парите за кохезионните фондове и аграрния сектор в Европейския съюз.

Заради напускането на Великобритания в бюджета на Общността се отваря дупка от 12 до 14 милиарда евро годишно, обясни Йотингер. Затова Комисията ще предложи половината от тази сума да бъде попълнена чрез по-високи вноски от страните-членки. За аграрния сектор това означава минус от 6 процента след 2021 година, поясни комисарят.

Против плановете на Европейската комисия е германският министър на земеделието Юлия Кльокнер. На среща с представители на земеделски организации тя се изказа срещу пълното изравняване на директните плащания в Съюза, както и срещу съкращаването на средствата в европейския бюджет за селско стопанство.

От Германския земеделски съюз потвърдиха искането си за по-големи вноски на страните-членки, обяснявайки, че парите са нужни, за да продължи подкрепата за селските региони и аграрния сектор.

Предстоят сложни преговори относно новата финансова рамка на Съюза. Германия е готова да внася повече от сегашния 1 процент от брутния си вътрешен продукт в общата каса, но други нетни вносители като Австрия, Дания и Холандия засега са твърдо против.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.