1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 33 000 земеделски производители ще повишат квалификацията си по ПРСР

Над 33 000 земеделски производители ще повишат квалификацията си по ПРСР

Курсовете са безплатни за фермерите, като се покриват и разходите за транспорт, храна и нощувка

Над 33 000 земеделски производители ще повишат квалификацията си в курсове и семинари по одобрените над 100 проекта по Програма за развитие на селските райони, съобщи експертът от министерството на земеделието Мая Нинова пред БНР. Особено голям интерес имат хората, при които обучението се явява като задължително условие - младите фермери, които нямат земеделско образование.

При тях това е задължително условие - да преминат 150-часов курс, уточни Нинова. Онези, които имат земеделско образование, трябва да преминат курс, в учебната програма на който е включено обучение по проблеми на опазване на околната среда. Съгласно изискванията на мярка 112 и на учебната програма в наредбата е записано, че всеки един курс, независимо от неговата тема и продължителност (дали е 30 часа или 150 часа), има включен модул шест часа обучение по опазване на околната среда в земеделието, допълни Нинова.

Също така във формите на удостоверенията, които задължително се попълват в този вид за всяко приключено обучение, се записват и основните модули, каза още Нинова. По думите й всеки фермер, който е преминал каквато и да е тематика, ще е покрил и изискването за обучение, включващо теми по опазване на околната среда. Курсовете са безплатни за фермерите, като се покриват и разходите за транспорт, храна и нощувка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.