1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 900 са земеделски стопани, подали заявления за Кампания 2018 в ОД на ДФЗ - Пазарджик

Над 900 са земеделски стопани, подали заявления за Кампания 2018 в ОД на ДФЗ - Пазарджик

Над 30 земеделци посетиха „Деня на отворени врати“

Над 900 са вече подадените заявления по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2018 г. в ОД на ДФЗ Пазарджик. Това съобщи директорът на областната структура на фонда Валентина Вълева.

Тя поясни, че кампанията към момента върви спокойно и нормално. Годишно в областта над 4400 стопани подават документи за подпомагане по линия на директните плащания. В региона най-много са зеленчукопроизводителите и овощарите, допълни Вълева.

Над 30 земеделци посетиха „Деня на отворени врати“ в ОД на ДФЗ в Пазарджик. Основните въпроси, които поставиха пред експертите на фонда бяха свързани с двете схеми за държавни помощи – за компенсиране разходите за закупуване на средства за растителна защита на картофите и по схемата за съфинансиране на застрахователните премии. Стопаните се интересуваха и за приемите през ИСУН по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” и подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020г.

За регионалните медии беше организирано и посещение на място в оранжерийно стопанство. Собственикът Петър Величков е на 28 години и е регистриран земеделски производител от 2009 г. Поема градините от родителите си и започва да се занимава самостоятелно със зеленчукопроизводство от 2012 г.. Стопанството му е от 300 дка, от които 15 дка оранжерии. Отглежда целогодишно картофи, зеле и домати. Годишно получава около 30 000 лева по схемите на директните плащания. Освен по СЕПП, той кандидатства и по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци и за оранжерийно производство, както и за държавни помощи. По думите на Величков, финансовата подкрепа от фонд „Земеделие“ му помага да подобри качеството на продукцията. Амбициите му са свързани с разширяване и модернизиране на стопанството.

По СЕПП за Кампания 2017 декември месец бяха преведени над 636 милиона лева на близо 58 000 кандидати по СЕПП. За Област Пазарджик субсидии са получили над 2 100 земеделски стопани, в размер на над 11 млн. лв., съобщи директорът на ОД на ДФЗ Пазарджик Валентина Вълева. По Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (основна) за област Пазарджик финансова подкрепа, в размер на 2, 500 000 лв. са получили 468 земеделски стопани. По Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци са преведени близо 350 000 лв. на 69 градинари, допълни Вълева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.