1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Налозите за фермерите – неприятно, но справедливо

Налозите за фермерите – неприятно, но справедливо

На данъчни облекчения ще се радват онези, които са инвестирали в стопанството си

За първи път през тази година земеделските на производители ще се наложи да плащат данъци. Това определено хвърли в смут повечето фермери, още повече, че налозите ще са не само върху доходите през годината, но и върху субсидиите, които са получили. От данък няма да се отърват и онези, които не са се регистрирали като земеделски производители. Мнозина реагираха остро на новото облагане,  някои дори се заканиха, че ще продадат нивите си.

Успокояващото все пак е, че данъчните облекчения могат да достигнат до 60 на сто от целия налог. Дали тези данъци са опит да се напълни хазната? Или справедливо решение – щом всички останали производители плащат данък, защо точно земеделските да правят изключение? А може би и двете? От друга страна, обаче, като вземем предвид, че повечето от дребните фермери са на ръба на оцеляването, обяснимо е, че 41 на сто от гласувалите в седмичната ни анкета не са съгласни земеделците да плащат налози – точно заради и без това тежкото им финансово състояние; едва 8 на сто са онези, които смятат, че това е редно, така, както и другите сектори подлежат на облагане. И над половината (51 на сто) са „за“ данъците, но при условие, че за фермерите има по-големи облекчения. Което, като че ли, е най-справедливият вариант – защото и така дъмпинговият внос ги пребива, пък и не само той. Пък и нека не забравяме, че във всички европейски страни земеделците плащат данъци – тогава, логично е да се запитаме – по каква логика ние ще правим изключение?

Вярно, в другите страни на Стария континент далеч не са на нашия хал, но само в областта на земеделието ли? Ако тръгнем да се сравняваме с тях – да и заплати, и пенсии, и стандарт на живот… И не на последно място – не бива да пропускаме и факта, че у нас евросубсидиите също са на светлинни години от тези, които получават фермерите в старите страни членки… А нима в останалите сектори на производството нещата са розови? Така че – откъдето и да го погледнеш – най-справедлив ще е вариантът с данъци, но и повече стимули. Още повече, че предвидените облекчения за инвестиции няма как да не накарат мнозина фермери да започнат да влагат повече средства в модернизирането на стопанствата им. И нека не забравят, че, за да получат новите субсидии, земеделските производители не трябва да са длъжници на държавата.

                                                           Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.