1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наредбата за предоставяне на плодове в учебните заведения е готова

Наредбата за предоставяне на плодове в учебните заведения е готова

Прилагането на схемата „Училищен плод” се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

 

С наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебни заведения се уреждат условията и реда за прилагане на схемата ”Училищен плод” на Европейския съюз. Схемата цели подобряването на хранителните навици на децата и учениците, чрез повишаване на консумация на плодове и зеленчуци, при спазване на хигиенните изисквания. Основен приоритет на тази инициатива е подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести.

От образователна страна ще се повиши информираността на децата, учениците, техните родители и учители. В схемата е предвидено прилагането на педагогически мерки, които всяко учебно заведение, трябва да прилага. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване, значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене.

С оглед на развитието на земеделието и изискването предлаганите по схемата плодове и зеленчуци да са произведени в рамките на Европейската общност, тя ще доведе и до стимулиране на производството на вътрешния пазар. Прилагането на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет под формата на национално съфинансиране и държавна помощ.

Министерството на земеделието и храните ще осъществява координация на дейностите свързани с прилагането на схемата    и ще нотифицира пред Европейската комисия националната стратегия, която е подготвена съвместно с Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на здравеопазването и Държавен фонд „Земеделие”.

Схемата „Училищен плод” ще се прилага през учебната година и включва периода от 15 септември до 31 май. Целевите групи, които тя ще обхваща са деца от ІІІ – та и подготвителна група на общинските, държавни  и частни детски градини и ученици от подготвителен клас до ІV – ти клас включително, на общинските държавни и частни училища.

Плодовете и зеленчуците, включени в списъка по схемата „Училищен плод”, трябва да се предоставят по график в зависимост от тяхната сезонност. Плодовете са -  ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Зеленчуците, които могат да се дават в училищата са  – домати, краставици, пипер, моркови, зеле, дини и пъпеши.

Забранено е разпределянето в учебните заведения на генетично модифицирани плодове и зеленчуци. Съхранението, подготовката и предоставянето на децата и учениците е в съответствие с изискванията на  Закона за храните. Съпътстващите педагогически мерки, които могат да се прилагат са: посещения в земеделски стопанства, отглеждане от учащите се на плодове и/или зеленчуци, беседи, разпространение на брошури и плакати, създаване на интернет страници и видеоклипове, организиране на празници, игри, викторини, изложби и др.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.