1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Неправителствени организации се обявиха в защита на конната база в Борисовата градина

Неправителствени организации се обявиха в защита на конната база в Борисовата градина

Всички проекти от конкурса за устройствена концепция на парка предвиждат премахване или местене на спортното съоръжение

Три неправителствени организации за защита на животните - Фондация „Вземи ме вкъщи“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение „Приятели за животните“, се обявиха в защита на конната база в Борисовата градина, чието преместване или премахване фигурира във всички проекти, участващи в конкурса за устройствена концепция на парка. Становището на трите организации е подадено в регламентирания срок в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична Община. Документът е изпратен и на всички членове на журито, оценяващо проектите за устройствена концепция на столичния парк „Борисова градина“, на столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Петър Диков.

Организациите изразяват своето несъгласие с предложенията в конкурса за устройствена концепция за опазване и развитие на Парк "Борисова градина", като акцентират върху факта, че сред всички екипи цари пълно единомислие по отношение премахването и преместването на конната база. Задава се и въпроса има ли и външни фактори, които са допринесли за възникването на тези идеи за освобождаване на терена. 

Неправителствените организации се спират на значимостта на съоръжението за софиянци и гостите на столицата, както и на мястото на подобни конни бази в някои от най-забележителните градове в света: 

„Градината „Княз Борис Търновски“ по традиция е приютявала конюшни, които са намирали място в нейната централна част още от края на XIX век. И ако в този период, конете са били основно транспортно средство, в наши дни уважението към традициите и почитта към красивите животни са запазени и се отдават подобаващо в много световни столици:

- Конюшните на Хайд Парк са част от забележителностите на английската столица. В един от най-посещаваните от туристите и местните жители лондонски паркове, целогодишно се предлагат уроци по езда за деца и възрастни. 

- Паркът Фонтебло дава основание на Париж с гордост да се нарича „световна столица на конете“. Сред уникалните и широко рекламирани съоръжения за езда на Фонтебло са конният стадион Grand Parquet equestrian stadium, хиподрумът в La Solle и военният спортен център за езда. 

- Една от най-популярните забележителности на Ню Йорк (САЩ) - Сентръл Парк предлага на хилядите си посетители незабравим начин да разгледат красивия градски парк и неговите атракциони. Теглените от коне елегантни карети са широко рекламирана възможност и добър източник на приходи за парка, който се издържа основно от дарения и собствени приходи от дейността.“ 

Кралските конюшни на шведските монарси, разположени в центъра на Стокхолм и легендарната Испанска школа по езда, разположена в Имперския дворец в сърцето на Виена, са сред изтъкнатите примери за почит към културното наследство, които привличат ежегодно хиляди посетители.

В становището на неправителствените организации се казва още: „Дълбокото разбиране за значението на изброените конни съоръжения несъмнено е базирано не само на почитта към традициите, но и на осъзнаването на важността на контактите на хората с благородните животни. За много възрастни и за повечето деца, срещите с конете в Борисовата градина са единствен контакт и възможност за опознаване на тези забележителни животни, посочват защитниците на животните.  В последните няколко месеца, през които конната база е затворена за ремонт от новите наематели, гледката на плачещи деца пред заключената порта е честа и затрогваща. Децата чакат и молят поне да видят своите любимци – понитата Принц, Марта, Бети и „големите коне“. 

В становището се подчертава, че нееднократно през годините на своето съществуване, конната база в Борисовата градина е посрещала на територията си деца със специални нужди. С оглед социалната роля и ангажименти на всяка община, авторите на становището акцентират на нереализираните възможности на съоръжението да разработи и предлага специални програми по хипотерапия. Хипотерапията е ефективна лечебна гимнастика за деца с увреждания, при която основно средство е общуването с конете и ездата. 

Базата е най-зеленото конно съоръжение в България, истински оазис на спокойствие в сърцето на столицата, посочват организациите

В становището се казва още: „Със съхранената си богата растителност и доброто проектиране на площите, базата се вписва перфектно в уюта и зеленината на парковата атмосфера. Понастоящем в конната база в Борисовата градина живеят 7 общински коне и един частен. С изключение на понито Марта, което е родено в самата база преди 6 години и нейната майка Бети, всички коне живеят в конюшната от повече от 10 години. Самите коне са на възраст от над 15 години. Сред тях са два бивши състезателни коня - Рапира и Ешафод, учебните коне Ащера и Дарси и понито Принц. За частния кон Амбасадор, който е на рекордната възраст от повече от 35 години, конюшната също е роден дом от повече от 10 години. Всички коне са кротки и спокойни и с изключение на частния, дават уроци в зависимост от нивото на ездачите, а понитата се използват за разходки на деца. Ащера, Дарси и Ешафод са добре обучени учебни коне за начинаещи, което е изключително ценно за всяка конна база, посрещаща неопитни ездачи.

Създадените условия за конете са над средните за конните съоръжения в страната. Две конюшни, едната от които пряко снабдена с течаща вода, автоматични поилки, два падока за свободна разходка на открито за конете в сянката на дървета, са част от изградените удобства.”

Неправителствените организации се спират и на неефективното административно и финансово управление на конната база, която въпреки всички предпоставки да бъде добре работещо предприятие, е на загуба всяка година. Цитират се данни от Одитен доклад на Сметната палата от 2012 г. и финансовия отчет на дружеството, от които става ясно, че малка част от разходите (около 15 процента) са за издръжка на конете. Цитирани са и поредица от решения на Столичния общински съвет за преобразуване на собствеността на базата, която понастоящем се стопанисва от общинското дружество „Спортна София – 2000” ЕАД, което я е предоставило на частен наемател, който в момента извършва ремонтни дейности. 

Изводът е, че липсата на трайно решение на юридическия казус със собствеността на терена е предпоставка за отказа да се предприемат дългосрочни инвестиции в конната база в продължение на седем години. Направените ремонти имат само козметичен характер, но не подобряват съществено условията за спорт, което води до отлив на наематели на боксовете и практикуващите езда, се посочва в становището.

Неправителствените организации правят и предложения за добро управление на базата в полза на столичани. Според тях спешно са необходими инвестиции в обекта – закрит манеж и системна поддръжка на наличните съоръжения (конюшни, огради и т.н.). С оглед напредналата възраст на общинските коне е наложителна профилактиката и поддържането на тяхното здраве, а също и закупуване на нови, млади животни, които да поемат част от уроците по езда. Необходима е и промяна на търговската политика на дружеството – като цени към наематели и клиенти, реклама, организиране на събития на територията на конната база и др. В разпространения документ на организациите за защита на животните се задават и конкретни въпроси към всеки един от проектите в конкурса за преустройство на Борисовата градина.

Вижте становището в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.