1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов опит за компромис по ОСП политиките ще има в края на юни

Нов опит за компромис по ОСП политиките ще има в края на юни

В момента участниците усилено търсят виновника за провала

След провала на т.нар. супер-триалог в началото на миналата седмица, в Брюксел предприемат отчаяни опити за ограничаване на щетите. Засега няма да има нови разговори между португалския министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш и евродепутатите, а следващия триалог е насрочен за края на месеца, тъй като всички страни искат да постигнат компромис още преди края на португалското европредседателство.
 
В случай, че няма решение до 30 юни, това ще означава, че такова ще трябва да се търси през есента. Така началото на реформираната ОСП ще се отложи с минимум година до 2024-та, коментират в белгийската столица. От грешките миналата седмица Португалия си е взела поука и няма да насрочва триалога и Аграрния съвет по едно и също време, за да не се стигне отново до упреци и неизпълними искания.
 
В момента участниците усилено търсят виновника за провала. Гръцкият агроминистър Спилиос Ливанос го намира в Европарламента, който изнудвал министрите. Германският народен представител Норберт Линс, който води преговорите от страна на Парламента, обвинява държавите в неразбиране на правилата на играта. Според Линс общата позиция на аграрните министри не е последната дума по въпроса, а само отправна точка за дискусиите. На подобно мнение е и комисар Януш Войчеховски, според когото вината трябва да се търси у министрите, които се опасявали, че фермерите нямало да приемат екосхемите. 
 
Именно екосхемите бяха точката, по която не се намери решение. Макар че депутатите и министрите са на мнението, че рано или късно тези схеми трябва да получат една четвърт от директните плащания, има разногласия по въпроса кога точно да стане това. Народните представители искат всичко да започне веднага, докато министрите настояват за преходен период от две години, през който да се види доколко стопаните са готови да участват.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.