1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови насоки за работа с пестициди с цел по-бързо изтегляне от пазара на рискови токсини

Нови насоки за работа с пестициди с цел по-бързо изтегляне от пазара на рискови токсини

Дребните фермери в тропическите райони не винаги използват предпазни средства по време на работа с пестициди

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) са предложили пътна карта за справяне с най-опасните пестициди.

Дребните фермери в тропическите райони не винаги използват предпазни средства по време на работа с пестициди.

ФАО и СЗО са публикували нови насоки, които имат за цел намаляване на щетите, нанесени от пестициди, представляващи  особено високи токсични рискове за човешкото здраве и околната среда. Продукти с остра токсичност са причина за висок брой отравяния, особено в развиващите се страни. Препаратите с хронични токсични ефекти могат да предизвикат рак или нарушения в развитието на подрастващите. В индустриализираните страни използването на така наречените "силно опасни пестициди" се подчинява на строги ограничения, но те остават широко разпространени в развиващите се страни. Опасни продукти, които все още са разрешени в индустриализираните страни при съответни мерки за сигурност, може да предизвикат сериозни проблеми в развиващия се свят, където условията за употреба са много различни.

Дребните селскостопански производители в развиващите се страни често пъти нямат или не използват необходимата предпазна екипировка. Използват се пръскачки, които представляват висок риск от вредно въздействие на препаратите. Ограничаването на такива изключително опасни продукти често се оказва трудно. В резултат на това се появяват голям брой случаи на отравяне, заразена храна и увреждане на околната среда.

Сравнително малка група от силно опасни пестициди често е причина за по-голямата част от случаите на отравяне. Те могат да бъдат заменени с по-малко вредни продукти, или с интегрирани подходи за управление на вредителите.

Насоките предлагат пътна карта за подкрепа на страните да идентифицират и да се справят с изключително опасните пестициди. Това включва инвентаризация, оценка на рисковете и действителните потребности и мерки за намаляване на риска. Това ще доведе до постепенно премахване на вредния продукт. В случаите, когато не са налице добри алтернативи, могат да се използват други действия за намаляване на риска.

Местните условия на употреба и възможностите за реализация на мерки за контрол трябва да бъдат важен фактор при вземането на решения.

ФАО стартира също така Регистър на пестицидите за подпомагане на  правителствата при оценка на риска като част от националния процес по одобрение на препаратите. Този инструмент може да се използва за преоценка на продукти, които са били одобрени в миналото, но сега са идентифицирани като силно опасни.

Натискът за по-добро управление на пестицидите се ускорява през миналата година, когато Международната конференция за управление на химикалите прие резолюция, призоваваща за съгласувани действия за справяне с най-опасните пестициди. ФАО и СЗО вече са предоставили новото ръководство.

Правителствата се насърчават да използват новите насоки, за  да преразгледат съществуващите списъци на одобрени пестициди, да се идентифицират най-опасните и да се предприемат необходимите мерки. Ръководството се превръща в признат стълб в проектирането на устойчиви системи за защита на културите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.