1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ново лого на продукти от биологичното земеделие

Ново лого на продукти от биологичното земеделие

ЕК удължава срока на конкурса

Генералната дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия удължи до 6 юли крайния срок за прием на предложения за ново лого на продуктите от биологично земеделие в ЕС. Граждани и студенти по дизайн от всички държавите-членки са поканени да изпратят своите проекти.

Близо 500 проекта са получени до момента и организаторите очакват в рамките на удължения с десет дни краен срок броят им да нарастне значително. Проектологата могат да влязат в конкурса, като се "заредят на специалната уеб страница - www.ec.europa.eu/organic-logo .

Ще бъдат избрани трима победители, като първият от тях ще спечели парична награда от 6 000 евро. Първият и вторият подгласник ще получат съответно по 3 500 евро и 2 500 евро. Материалите за участие могат да се подават на специалния уебсайт на конкурса до 25 юни 2009 г.

Журито на конкурса за биологично лого на ЕС се състои от експерти в областта на биологичното земеделие и производство и от известни професионални дизайнери.

Журито ще оценява проектите за лого по тяхната универсална привлекателност, по възможността да се разбират без използване на думи, по ясно представяне на идеята, както и по актуалност извън временни рамки.

Всички европейски граждани ще бъдат приканени да спомогнат за избора на печелившото лого като гласуват онлайн за своя фаворит. През лятото на 2010 г. победителят и двамата подгласници ще бъдат поканени на церемония по награждаването в Брюксел.

Логото ще влезе в сила от 2010 г. и ще бъде задължително за всички предварително опаковани продукти, произведени в рамките на Общността и отговарящи на стандартите за етикетиране. Освен това всички биологични продукти, които не са предварително опаковани и са произведени в ЕС или внесени от трети страни, могат да използват логото по желание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.