1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма опасност страната ни да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони

Няма опасност страната ни да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони

От ДФЗ уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата ПРСР

Няма скандал във фонд „Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по ОП за „Развитие на селските райони”. Това каза пред журналисти в Пловдив министър - председателят Бойко Борисов, по повод проверките от ДАНС във фонд „Земеделие”, цитиран от Агенция Фокус.

По думите на Борисов средствата по програмата вече са изплатени, остава страната ни да получи още 5 милиона евро от Европа по тази програма. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени.

Министърът на финансите Владислав Горанов също отрече България да е застрашена от рекордна финансова корекция от ЕК по Програмата за развитие на селските райони, съобщава БТА.

По време на парламентарния блиц контрол, депутати от левицата обаче обявиха официално, че имат информация за наложена финансова корекция в посочения размер и попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали това е вярно. И Дончев, и ДФ "Земеделие" (ДФЗ) отказват да потвърдят сумата.

По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция на България за около 250 млн. евро.

Във връзка с медийните публикации от ДФЗ уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.