1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма отколонения в качеството на питейната вода на територията на град София

Няма отколонения в качеството на питейната вода на територията на град София

Столичната регионална здравна инспекция уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето

Във връзка с появили се в социалните мрежи спекулативни публикации за опасна за употреба вода в София, Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) уведомява, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма. Питейната вода на територията на гр. София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората. Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.

От "Софийска вода" уверяват, че при замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която пият софиянци. Това заяви директорът "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода" Станислав Станоев пред bTV по повод слуховете, че има проблеми с отравяне на язовир Искър.

Той увери, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев се хвърля сянка върху един продукт, който се използва от всички. "За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици", подчерта той. По думите му контролът е "жесток" на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти.

Депутатът от БСП Таско Ерменков, който даде гласност на твърдението, че водата в София има проблеми, бе поел ангажимент да се включи в разговора по телефона, но това не стана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.