1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините поискаха 120 млн. лв. повече за 2011 г.

Общините поискаха 120 млн. лв. повече за 2011 г.

Към момента неразплатените задължения на общините са нараснали драстично до почти 200 млн. лв.

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) настоява между първо и второ четене на бюджета за 2011 г. в парламента да бъдат направени промени, с които да се отпуснат още 100-120 млн. лв. на общините. Това каза председателят на сдружението Дора Янкова на съвместна пресконференция със синдикатите в централата на КНСБ, предаде БТА. Според нея 52 млн. лв. са необходими за администрация, пътища, зимна поддръжка, а останалите са за услуги в секторите образование, здравеопазване и култура.

Исканията на сдружението се подкрепят от синдикатите, които започват срещи с парламентарните групи по темата, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. От сдружението настояват субсидията за общински пътища да се увеличи със 7,5 млн. лв. до 50 млн. лв., с което да се осигури поддръжката на пътищата до училищата, болниците и други центрове за публични услуги.

От НСОРБ искат още средствата за зимна поддръжка да бъдат увеличени от 14 млн. на 20 млн. лв., капиталовата субсидия за поддръжка на общинската инфраструктура да нарасне с 22,3 млн. до 50 млн. лв., а средствата за запазване на административния капацитет да са по-високи с 14 млн. лв. От НСОРБ настояват 2% от подоходния данък да стане местен, за да има стабилност в местните финанси.

Към момента неразплатените задължения на общините са нараснали драстично до почти 200 млн. лв. С такива задължения са вече 60 на сто от общините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.