1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините ще могат да прехвърлят собствеността върху язовири на държавата

Общините ще могат да прехвърлят собствеността върху язовири на държавата

Едновременно с това се въвежда ограничение, което не позволява на държавата да променя публичния характер на дарената собственост

Общините ще могат да прехвърлят собствеността върху язовири на държавата. Това ще става в случаите, когато не могат да се грижат за тях. Промените са предвидени в Закона за водите - те са предложени от депутати от ГЕРБ и други партии. Текстовете трябва да отстранят противоречията в нормативната уредба.,

Според сегашния закон до началото на октомври миналата година общините трябваше да заявят кои язовири искат да прехвърлят на държавата. Тогава имаше интерес от 119 общини за 2700 язовира - това е приблизително половината от всичките обекти под управление на местните власти. След това стана ясно, че Законът за общинската собственост не позволява дарение на публична общинска собственост, каквато са язовирите. Отворен остана въпросът и с концесионираните обекти.

Предложените сега промени предвиждат изключение в забраната за прехвърляне на публична общинска собственост, когато това се прави в полза на държавата. Едновременно с това се въвежда ограничение, което не позволява на държавата да променя публичния характер на дарената собственост, за да се избегне възможността за продажба. Общините няма да могат да прехвърлят язовири, които са отдадени на концесия.

Другите прехвърляния ще стават по предложение на кмета и гласуване от общинския съвет. Решението за промяна на собствеността на язовирите ще се внася до областния управител и след като документите бъдат разгледани от специална комисия, ще се подписва договор за дарение между общината и областния управител. С негова заповед управлението на водоемите ще се поема от Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това ще бъде третата държавна структура след "Напоителни системи" и "Язовири и каскади", която ще отговаря за управлението на язовирите.

Създаването на специалното предприятие беше предвидено през миналата година, но досега не е регистрирано. То ще отговаря за наблюдението и текущата поддръжка на язовирите и ще разполага с годишен бюджет от 47 млн. лв. Ремонтите ще са ангажимент на Държавната консолидационна компания, която преди година получи 500 млн. лв. от правителството за това.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.