1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Основа тема в дневния ред на събитието е дискусията по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика

Кабинетът одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство. То ще се проведе в периода 28-29 юни 2021 г. в Люксембург.

Основа тема в дневния ред на събитието е дискусията по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Един от приоритетите на страната е запазването на обвързаната подкрепа на нивата от 13+2%. Друга важна тема е постигане на приемливо ниво на заделяне на средства за еко-схемите от бюджета за директни плащания, заедно с прилагането подходящ инструмент за минимизиране на риска от неусвояване на средства. В рамките на заседанието се предвижда министрите да проведат дискусия и по темата за актуалната ситуация на селскостопанските пазари.

Също така се очаква Европейската комисия (ЕК) да представи на Съвета документ относно определянето на цел за опазване на медоносните пчели в контекста на прегледа на Ръководството на „Европейския орган по безопасност на храните“ за пчелите от 2013 г. В българската позиция се подкрепя предложението на ЕК за определяне на една специфична цел за опазване на медоносните пчели за целия ЕС.

В областта на рибарството се очаква Европейската комисия да представи своето Съобщение за актуалното състояние на общата политика и консултация по възможностите за риболов за 2022 г. В позицията ни се посочва, че прилагането на балансиран подход за Черно море е правилната формула за постигане на желаните резултати и преследвани цели, предвид реалната ситуация в региона и дела на риболовния флот на ЕС в този морски басейн, който е около 4% от общия улов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.