1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още четири проектни предложения провериха експерти на МЗХГ и ДФЗ

Още четири проектни предложения провериха експерти на МЗХГ и ДФЗ

Снимка:

Резултатите от днешните проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие"

Още четири проектни предложения провериха днес експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие". Три от проверките за съответствие на подадените проекти и инвестиционните намерения на кандидатите бяха извършени на територията на МИГ „Чирпан" и една на МИГ " Белово, Септември, Велинград".

Експертите посетиха терена, на който е предвидено да се построи комплекс с ресторант, стаи за настаняване и приложни занаяти  в с. Средно Градище, Община Чирпан. Исканата от бенефициента субсидия е в размер на 390 791 лв. и е за изграждането на комплекса. Упълномощено лице от собственичката на имота заяви, че се предвижда да бъдат изградени три тематични къщички за хляб, занаяти и лавандула, както и стаи за настаняване с капацитет от 8 места.

Второто проектно предложение е за изграждане на обект за хранене и настаняване. Бенефициентът кандидатства за строително-монтажни дейности. Общата стойност на субсидията по проекта възлиза на 293 780 лв. Собственикът на имота заяви, че се цели да бъде направен ресторант-пицария за хранене, като ще има и места за настаняване.

Третото проектно предложение подадено към МИГ „Чирпан" е също за изграждане на място за настаняване и хранене.  Проектното предложение е на стойност 391 152 лв. Местата за настаняване ще бъдат за максимум 10 лица. Собственичката на имота обясни, че целта е да се развие туристическата дейност в град Чирпан и да бъдат открити работни места за младите хора в региона.

При проверките, извършени на територията на Чирпан, не бяха констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ „Чирпан" също увериха проверяващите в достоверността на информацията, посочена от тях.

В късния следобед днес, експертите провериха и проектно предложение за закупуване на оборудване и обзавеждане на къща за гости "Нова Аква", местност Вельовица, град Велинград, подадено чрез МИГ "Белово, Септември, Велинград". Кандидатът иска да закупи активи за оборудване и обзавеждане на стойност 41 640 лв. При проверката бе установено, че къщата за гости е на много ранен етап от завършването си и към момента няма как да бъде стартиран проектът за обзавеждането й. В момента къщата за гости се изгражда със собствените средства, а оборудването ще бъде финансирано чрез проектното предложение, в случай че то бъде одобрено.

Резултатите от днешните проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие", който ще разгледа проектните предложения за допустимост и одобрение.

Предстои да бъдат проверени още 3 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук: https://www.facebook.com/desitanevagerb/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.