1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОСП има две цели според френският президент

ОСП има две цели според френският президент

Макрон обърна внимание и на спора около хербицидите с глифозат

Общата селскостопанска политика има две цели, смята френският президент Еманюел Макрон – запазване на досегашната аграрна политика в Съюза, както и преструктурирането на сектора. Това посочи Макрон в речта си за бъдещето на Европейския съюз.

Макрон изрази опасенията си от търговски споразумения с трети страни, които биха могли да застрашат поминъка на фермерите в Европа. Общата селскостопанска политика трябва да осигури на земеделските стопани достоен живот с прилични доходи, смята френският президент. За целта обаче е необходимо да се опростят процедурите, а политиците трябва да изработят мерки, които да предпазят производителите от несигурността на пазарите.

Макрон обърна внимание и на спора около хербицидите с глифозат. Решението за удължаването на срока от страна на Европейската комисия трябва да се вземе на базата на научни данни и факти, а дискусията не бива да се влияе от лобистки интереси. Изказването му по темата идва ден след като правителството в Париж обяви, че забранява използването на глифозат на територията на страната за следващите пет години. При гласуването на европейско ниво Франция ще е "против". Срещу подобно решение на кабинета обаче са голяма част от фермерите, които се опасяват, че ще изгубят конкурентоспособността си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.