1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 октомври розопроизводителите кандидатстват за компенсации за щетите от COVID-19

От 1 октомври розопроизводителите кандидатстват за компенсации за щетите от COVID-19

Утвърденият от Управителния съвет на ДФЗ бюджет по помощта за 2021 г. е 2 млн. лева.

От 1 октомври 2021 г. Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) отваря прием по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Тя се прилага за първи път и ще стабилизира икономически стопаните след щетите, причинени от срива в търсенето на розов цвят, вследствие на ограничителните мерки, предприети във връзка с пандемията.

Приемът ще се осъществява в областните дирекции на ДФ „Земеделие” и ще продължи до 15 октомври тази година. Средствата ще бъдат изплатени на розопроизводителите до 5 ноември 2021 г.

Утвърденият от Управителния съвет на ДФЗ бюджет по помощта за 2021 г. е 2 млн. лева.

Стопаните ще могат да получат до 100 лева на декар. Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства (компенсация) за покриване на част от разходите направени за отглеждане на единица площ розови насаждения от вида „Дамасцена” и „Алба” до прибиране на реколтата през 2021 година.

На подпомагане подлежат регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но не са предали продукцията си в тях (нямат декларация за количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори за текущата стопанска година). Кандидатите трябва да имат и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

    Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.