1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От АЗПБ искат парцелите придобити чрез заменки да бъдат продадени

От АЗПБ искат парцелите придобити чрез заменки да бъдат продадени

Придобитата земеделска земя от ДПФ чрез заменки е над 36 000 декара

Антикризисната мярка на правителството да разпродава земеделски площи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) най-вероятно ще доведе до промяна на предназначението на стотици хиляди декари плодородна земя. Това заяви главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров. В тази връзка АЗПБ и Федерация на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ се обявяват категорично против тази антикризисна мярка и настояват правителството да не приема това предложение. Според земеделските производители и синдикатите, земята от ДПФ има стратегическо значение за България и тя трябва да остане държавна. Освен това тенденцията в останалите европейски страни е процента на държавната земя да се увеличава, посочи главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров.

АЗПБ и ФНСЗ са против разпродаването на земята от ДПФ тъй като се опасяваме, че след като земята попадне в частни собственици, държавата няма да упражнява контрол върху нея и има голяма вероятност парцелите да не се използват като земеделски или да им бъде сменен статута. Чрез заменките държавата се раздели със хиляди декари комасирана плодородна земеделска земя и получи в замяна многобройни разпокъсани парцели предимно в необлагодетелствани райони в страната. Статистиката сочи, че придобитата земеделска земя от ДПФ чрез заменки е над 36 000 декара като за близо 15 процента е поискано разрешение или вече е получено такова за промяна на предназначението й.

Според главният секретар на АЗПБ, ако все пак правителството приеме тази антикризисна мярка, интереса на инвеститорите ще е предимно към плодородните земеделски парцели край Черноморието. За да остане плодородната земя земеделска, ние настояваме Министерството на земеделието и храните да разпродаде на пазарни цени онези парцелите, които държавата е получила в следствие на заменките от частните собственици.  Освен това от съществено значение е да има ясни условия за придобиването на държавна земя от частни лица, както и за ангажиментите на новия собственик към нея.

В заключение бихме искали да се позовем на думите на министър Найденов, който преди няколко седмици по време на дискусия относно промените в Закона за опазване на земеделските земи заяви, че „плодородната, хубава българска земя трябва да остане за земеделски нужди”. Според нас обаче ако държавната земя бъде разпродадена,  има голяма вероятност тя да не се използва по предназначение.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.