1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отхвърлено е съмнението за африканска чума на мъртъв глиган в Силистренско

Отхвърлено е съмнението за африканска чума на мъртъв глиган в Силистренско

Пробите са изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в гр. София

Във връзка с публикация за открит труп на диво прасе, открито в Силистренско, Българската агенция по безопасност на храните предприе спешни мерки за установяване на евентуалната причина за смъртта на животното.

Отчитайки факта, че трупът е намерен в близост до румънската граница, както и твърденията на автора на статията, че най-вероятно се касае за заразна болест, усилията на агенцията бяха насочени към отхвърляне на съмнението за класическа чума по свинете и aфриканска чума по свинете.

При извършените на място оглед и аутопсия, служителите на Областната дирекция по безопасност на храните Силистра не констатираха симптоми на заразно заболяване. След аутопсията и вземане на проби, трупът на прасето е загробен, като мястото е обработено с дезинфектанти.

Взетите и изпратени проби бяха изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в гр. София. В резултат на изследването категорично се доказа, че смъртта на прасето не е причинена от заразна болест.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.