1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По предложение на земеделците се разработват четири държавни помощи

По предложение на земеделците се разработват четири държавни помощи

Проведе се среща на Румен Порожанов със земеделски производители в Перник

„Работим за реализирането на четири държавни помощи, които са по предложение на земеделския бранш“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща със земеделски производители в Перник.
  
За сектор „Плодове и зеленчуци“ ще бъдат отпуснати средства с цел подпомагане при въвеждане на  стандарта GLOBALG.A.P. Съвсем скоро ЕК одобри и държавна помощ  за техника за охлаждане и съхранение на земеделска продукция. Помощта е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Предвижда се чрез подпомагането да се покрият  до 50% от разходите за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, но не повече от 120 000 лева. Фермерите могат да кандидатстват и за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко“, като общият бюджет на помощта е в размер на 1,5 млн. лв.

„Очаква се в скоро време да бъде и нотифицирана помощта за малки кланични пунктове“, допълни министър Порожанов.

По време на срещата директорът на дирекция „Животновъдство“ Силвия Василева, представи фокуса на Националната програма за пчеларство за периода 2020 – 2022 г. Тя е в размер на 6,4 милиона лева, като увеличението спрямо предишната е в размер на 1,6 милиона лева. По думите на Василева, по предложение на неправителствените организации в сектора, фокусът на програмата ще бъде върху здравеопазването на пчелите и по-точно борбата срещу варатозата.
В срещата участва още и областният управител на Област Перник Ирена Соколова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.