1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подадени са 193 проекта по схемата инвестиции в растениевъдството

Подадени са 193 проекта по схемата инвестиции в растениевъдството

За първи път стопаните могат да кандидатстват за съоръжения за защита от слана и градушки

Подадени са 193 проекта за близо 15 млн. лв. (14 923 319 лева) по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. Приемът беше осъществен в периода от 3 февруари до 28 февруари 2020 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

От общо подадените 193 проекта, 160 са на овощари и градинари, 28 на зърнопроизводители, а 5 са на стопанства, в които се отглеждат гъби, боб и леща. 71 от проектите включват инвестиции за изграждане на съоръжения за защита от слана и градушки с общ размер на заявеното подпомагане от 5 376 214 млн. лв.

Финансовата подкрепа по схемата покрива част от разходите за закупуване на машини за пакетиране, линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. С решение на Управителния съвет на фонда бюджетът за 2020 г. по схемата за инвестиции в растениевъдството е увеличен 4 пъти в сравнение с миналата година и е в размер на 18,6 млн. лв. Разширен е и обхватът на помощта. За първи път стопаните могат да кандидатстват за съоръжения за защита от слана и градушки.

Общият бюджет по схемата е оптимално разчетен и ще бъде достатъчен за всички, отговарящи на условията, заявления за приема през 2020 г., както и за поетите ангажименти по сключени договори от приема през 2019 г.

 Подадените заявления подлежат на проверка за допустимост въз основа на определените по схемата условия и изисквания, както и утвърдените лимити и пределни цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.