1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подадени са над 300 заявления за застраховане на селскостопанска продукция

Подадени са над 300 заявления за застраховане на селскостопанска продукция

Oбщият бюджет за тази година достигна размер от 1.7 милиона лева

Земеделските стопани имаха възможност и тази година да кандидатстват за „помощ за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция“. По схемата са подадени общо 317 заявления. Към момента са сключени 277 договора за 1 109 837 лв.

Припомняме, че за да се даде възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от подпомагането, бюджетът за 2015 г. по Схемата за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукция беще увеличен със 700 хиляди лева с решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“. Така общият бюджет за тази година достигна размер от 1.7 милиона лева.

Целта на помощта е насърчаването на малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 милиона лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.