1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече случаи на трихинелоза констатират в Областните дирекции по безопасност на храните

Повече случаи на трихинелоза констатират в Областните дирекции по безопасност на храните

Месото в промишлените ферми задължително се изследва

Повече случаи на трихинелоза констатират в Областните дирекции по безопасност на храните. Ръстът през тази година е 40 процента. През последния месец на 2017-ста са установени 15 нови случая на заразени хора в Бургаска област. Така заболелите стават общо 55, което поставя България на трето място в класацията на Европейския съюз по разпространение на паразитното заболяване след Полша и Румъния.

Случаите на трихинелоза нарастват през есенно-зимния сезон заради активния ловен сезон и увеличената консумация на месо. Заболяването от Бургаско е установено в Карнобат при домашно отглеждани свине. Органите са установили, че фермата е нелегална и всички животни са умъртвени.

Цялото количество месо, източник на трихинела и продуктите от него са унищожени. Въпреки завишените случаи доктор Митев отчита, че ловците са съвестни и дават проби за изследване. Всеки, който коли прасе в домашни условия може да изследва месото в частна лаборатория. Причината за ръстът не може да бъде обяснена.

Месото в промишлените ферми задължително се изследва за трихинелоза. Стопаните, които колят прасета са длъжни да информират практикуващият ветеринарен лекар. Даването на проба, обаче е пожелателно.

При хората трихинелозата се проявява от 5 до 25 дни след като са консумирали заразено месо.

Aвтор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.