1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството подготвя концепция за нов механизъм за подпомагане при бедствия

Правителството подготвя концепция за нов механизъм за подпомагане при бедствия

Предвижда се в следващите седмици да бъде готов проектът на нормативен акт, който да премине през съгласуване и обсъждане

Правителството разработва модел за осигуряване на финансов ресурс, с който крайно нуждаещи се лица, които не са в състояние да застраховат имотите си, да бъдат подпомагани в отстраняването на щети от природни бедствия. Това обявиха заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов в дискусия, водена от заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, с представители на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, Асоциацията на българските застрахователи, БАН, БЧК и неправителствени организации.

Средства за този фонд могат да дойдат от въведения през 2010 г. данък от 2% върху премиите от застраховките, заяви министър Горанов. В момента този данък е част от консолидирания държавен бюджет, но може средствата от него да се използват целево. Той направи уточнението, че държавата няма да конкурира застрахователните дружества, а в този фонд ще се натрупват средства година за година с концепцията да се разходват тогава, когато има неблагоприятни събития. По думите на финансовия министър допълнителна полза от този подход е стимулът за общините да облагат имотите върху данъчна оценка на реалната им стойност.

Има лица, които по обективни причини не могат със собствени сили да управляват процеса на застраховане на имуществото си, уточни Владислав Горанов. Възможно решение би било след настъпване на бедствие държавата със своите органи да преценява щетите, както и доколко лицето е могло да застрахова само имуществото си. За лицата, които обективно не са в състояние да направят това, държавата може да покрие щетите им до размера на данъчната оценка на имотите, като не би следвало да се подпомагат сгради, които са извън рамките на закона.

За периода от 2010 г. до края на 2014 г., държавата е отпуснала над 371 млн. лв. за преодоляване на щети от бедствия. От тях над 250 млн. лв. са предназначени за неотложни ремонти, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му е необходим ред и единен механизъм на държавата по отношение на частните жилища, защото към момента не се прилага единен подход, а държавата се сблъсква с нереалистични очаквания на обществото.

Задаваме си важните въпроси, едва след като ни сполетят стихиите, коментира Томислав Дончев и подчерта, че към момента мерките за финансиране се фокусират върху вече възникнали щети, а е необходимо моделът да бъде обърнат с фокус върху дейностите за превенция. Предвижда се в следващите седмици да бъде готов проектът на нормативен акт, който да премине през съгласуване и обсъждане. Обсъдената концепция за механизъм може да влезе в сила веднага след законодателните промени, вероятно през лятото.

В рамките на дискусията участниците приеха обща декларация, че застраховането на личното имущество трябва да бъде на доброволен принцип и е нужно да бъде засилена застрахователната култура на населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.