1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предлагат по-рестриктивен режим за покупката на ниви от чужди фирми

Предлагат по-рестриктивен режим за покупката на ниви от чужди фирми

Проектът е на председателя на аграрната парламентарна комисия Светла Бъчварова и 13 депутати от левицата

По-рестриктивен от досегашния режим за покупката на ниви от чужди фирми предлагат депутати от БСП. С промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи народните представители предлагат да се въведе 3-годишна уседналост не само за гражданите на ЕС, които искат да купят земя у нас като физически лица, но и за фирмите на чужди граждани, за които досега нямаше ограничения. Проектът е на председателя на аграрната парламентарна комисия Светла Бъчварова и 13 депутати от левицата, пише "Труд".

Гражданите на страни от ЕС ще могат да купуват земя или гори в България само ако са пребивавали непрекъснато в страната поне 3 години преди датата на сделката. Същото условие за уседналост ще важи и за чуждестранните лица, които са собственици или съдружници във фирми, ако компаниите искат да купят земя.

До края на 2013 г. в страната ни имаше тотална забрана чужди физически лица да купуват ниви. Нямаше обаче никакви ограничения, ако чуждите граждани купуват чрез фирма, която са регистрирали у нас.

Според проекта на БСП при сключването на сделка за земя купувачите физически лица, независимо дали са български или чужди граждани, ще трябва да представят пред нотариус декларация за произхода на средствата си. Фирмите пък ще предоставят документ, доказващ произхода на средствата.

След като ГЕРБ изпревари БСП и внесе поправки в същия закон, които предвиждат животновъдите да получават с предимство и без търг или конкурс мери и пасища, сходна поправка бе внесена и от БСП. Проектът на БСП идва броени дни след като Конституционният съд отмени решението на НС правителството да удължава мораториума за чужденците. Това решение бе взето с гласовете на “Атака”, ГЕРБ и част от депутатите на БСП.

Според предложението на левицата терените от държавния фонд ще се дават под наем или аренда, ако фермерите са регистрирали животните си в Българската агенция по безопасност на храните. Големината на площите ще е пропорционална на броя и вида на регистрираните животни.

Пазарната цена на пасищата ще се определя на база “цената за предходната година по договори за наем или аренда на имоти с подобни характеристики, намиращи се в съответното землище”.

Договорите ще се сключват за срок до 6 стопански години. Останалите свободни площи ще се отдават чрез търг или конкурс. Средствата от отдадените държавни пасища ще постъпват в сметка на агроведомството, а от общинския поземлен фонд - в съответното кметство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.