1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои нов супертриалог

Предстои нов супертриалог

Под португалско председателство представителите на Европарламента, Комисията и държавите членки ще се опитат да постигнат резултат

В сряда предстои нов супертриалог по въпроса за реформата на Общата селскостопанска политика. Под португалско председателство представителите на Европарламента, Комисията и държавите членки ще се опитат да постигнат резултат, за да не бавят разработването на националните стратегически планове.
 
По всичко личи, че позициите на трите страни са максимално сближени.
"Необходимо ни е решение, което да може да се приложи и на практика, така че от него да се възползват всички фермери", посочи в тази връзка австрийския министър на земеделието Елизабет Кьостингер.
Португалското европредседателство предлага минимум 7,5% от директните плащания да се преразпределят за малките и средните стопанства.
От своя страна Европарламентът настоява за 12 на сто, като в замяна се отказва от искането за задължителна горна граница или дегресия на плащанията. По въпроса за екосхемите народните представители са съгласни с предложените от Съвета 25% от директните плащания, но отказват преходен период за схемите през годините 2023 и 2024-та.  Евродепутатите искат освен това Общата селскостопанска политика да бъде разширена с т.нар. "социално измерение". В тази връзка те предлагат санкции за стопани, които не плащат редовно на сезонните си работници. На такива недобросъвестни фермери да се отнемат 5 на сто от директните плащания, а за контрола на социалните стандарти да отговаря не аграрното министерство в дадена държава, а митническата администрация.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.