1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През 2020 индексът на ФАО достигна тригодишен рекорд

През 2020 индексът на ФАО достигна тригодишен рекорд

Средният индекс за годината е 97,9 пункта

През декември 2020-та индексът на цените, определян от Организацията по прехрана и земеделие на ООН, бележи ръст за седми пореден път. Увеличението спрямо ноември е с 2,2 % до 107,5 пункта. Средният индекс за годината е 97,9 пункта, което е най-високото ниво за последните три години. Абсолютният рекорд от 131 пункта, постигнат през 2011 година, остава недостижим.
 
През декември особено голям ръст отчитат растителните масла, при които има плюс от 4,7 на сто до най-високата стойност от 2012 година насам. Според експертите на ФАО това се дължи предимно на поскъпналото палмово масло, както и на по-високите цени на маслата от соя, рапица и слънчоглед. 
 
Заради засиленото глобално търсене на световните пазари, покачване с 3,2 % има и при индекса на млечните продукти. В същото време намалява предлагането от Океания, както и в Европейския съюз.
 
В сравнение с ноември, индексът на месото е с близо 2 на сто по-висок, но все още изостава с повече от 11 процента спрямо стойността от декември 2019-та. В доклада на ФАО се посочва, че причините за поскъпването на пилешкото месо са големият внос в държавите от Близкия Изток, както и разпространението на птичия грип в Европа. 
 
Положително е развитието и при говеждото и агнешкото месо, докато при свинското има лек спад.
 
При зърнените култури има покачване спрямо ноември с малко над 1 %. Там двигател на поскъпването е пшеницата, където намалява предлагането от основните играчи на пазара. Заради неблагоприятните метеорологични условия в Южна Америка са се покачили и цените на царевицата.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.