1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През януари МЗХ ще проучва стопанствата

През януари МЗХ ще проучва стопанствата

Ще събират информация за производството на плодове и зеленчуци, грозде и за добивите от земеделски култури от тазгодишната реколта

6 проучвания за нуждите на статистиката ще направи през януари 2016 година земеделското министерство. Писмо с информация за тях е изпратил заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

Изследванията ще изпълнява отдел „Агростатистика“ към Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, с активното участието на областните дирекции „Земеделие“, пише в писмото. Уточнено е, че те са включени в Националната статистическа програма за 2015 година. Информацията ще бъде събирана чрез  интервю на място в стопанството или по телефона. Тя може да бъде използвана само за статистически цели. В писмото си зам.-министър Димитров уточнява, че събраните данни нямат доказателствена сила пред органите на изпълнителната или съдебната власт. Анкетьорите на земеделското министерство ще събират информация за производството на плодове и зеленчуци, грозде и за добивите от земеделски култури от тазгодишната реколта. Включени са въпроси за броя на селскостопанските животни към 1-ви ноември 2015 г. и за пчеларството в България в периода до 31-ви декември 2015 година.

Анкетите са задължителни за страната ни като държава-членка на Европейския съюз. Изготвени са списъци на стопанставата, от които ще бъде събирана информацията. Получаваните индивидуални данни са статистическа тайна, е подчертано в писмото. Резултатите от проведените изследвания ще бъдат публикувани в обобщена форма в специализираните бюлетини на сайта на земеделското министерство, в годишните издания на Националния статистически институт и в електронните таблици на Евростат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.