1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключва кандидатстването по схемата за държавна помощ за директни доставки на храни от животински произход

Приключва кандидатстването по схемата за държавна помощ за директни доставки на храни от животински произход

Схемата се прилага от 2012 г. и покрива 50% от разходите за строеж на търговски помещения и купуване на оборудване

На 31 декември приключва кандидатстването за кредитиране на проекти по схемата за държавна помощ за директни доставки на храни от животински произход.

Схемата се прилага от 2012 г. и покрива 50% от разходите за строеж на търговски помещения и купуване на оборудване за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Това включва построяването или приспособяването на съществуваща сграда или помещение за търговия на дребно, както и купуването на млекомати, хладилници, хладилни витрини и друго специфично оборудване.

Животновъдните ферми ще продължат да получават и кредити със средства на ДФЗ, за да финансират проектите си по схемата. Кредитите покриват до 100% от одобрените разходи, а годишната лихва е 5% при пряко кредитиране от фонда или 7% при рефинансиране чрез търговска банка. Срокът за погасяване е до 48 месеца от подписването на договора, като има и възможност за договаряне на 9 до 18 месеца гратисен период по главницата.

И по двете схеми – за държавна помощ и кредитиране – се кандидатства в областните дирекции на ДФЗ – по място на осъществяване на инвестицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.