1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приоритетно финансиране на проекти на млади фермери и помощ за малките и средни земеделски стопанства след 2014-та

Приоритетно финансиране на проекти на млади фермери и помощ за малките и средни земеделски стопанства след 2014-та

Снимка:

Интелигентен икономически ръст чрез наука и иновации предвижда проект на Регламент за развитие на селските райони (2014 – 2020) на ЕК

Съгласуване на Програмата за развитие на селските райони със стратегията „Европа 2020“ и опростяване на схемите за финансиране предвижда проектът на Регламент на Европейската комисия (ЕК) за периода 2014 - 2020 г., съобщи на семинар в Банско инж. д-р Мая Нинова, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерство на земеделието и храните.

В новия програмен период на Общата селскостопанска политика се предвижда мерките от ПРСР, които сега са 42, да бъдат намалени наполовина, както и да отпаднат отделните оси по програмата. Така на практика държавите членки могат да изработват тематични подпрограми, които ще обединяват няколко програми от структурните, кохезионния фонд или от ПРСР.

Многогодишната финансова рамка на ЕС ще бъде подкрепена с общо 386,9 млрд. евро, като се запазват средствата в номинални размери на нивата от 2013 г. Предвижда се намаление на общия бюджет за субсидиране на земеделието в ЕС. Общоевропейска стратегия си поставя като цел осъществяване на интелигентен икономически ръст на базата на наука и иновации, защото континентът изостава от темпа на развитие от останалите страни, акцентира Нинова.

Приоритетно ще бъдат финансирани проекти на млади фермер, развитието на малките и средни земеделски стопанства, планинските и необлагодетелстваните райони. Предвиждат се мерки за създаване на къси вериги на доставки, които изключват наличието на прекупвачи по хранителната верига.

Проектът предвижда да продължи прилагането на националните програми за лозаро-винарския сектор при запазване на договорения бюджет от 2014 г. и запазване на националното субсидиране на пчеларството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.