1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проект на стойност 10 милиона евро с Международната морска организация за смекчаване на последиците от изменението на климата

Проект на стойност 10 милиона евро с Международната морска организация за смекчаване на последиците от изменението на климата

Изменението на климата оказва пряко въздействие върху океаните

Изменението на климата оказва пряко въздействие върху океаните, като покачването на морското равнище и повишаването на киселинното съдържание са сред най-тревожните ефекти от негo, пише greentech.bg. Поради това Европейският съюз обяви:

• проект на стойност 10 милиона евро с Международната морска организация (ММО) за смекчаване на последиците от изменението на климата в сектора на морския транспорт. Целта на проекта е да се установят пет центъра за сътрудничество в областта на морските технологии (ЦСМТ), по един във всеки целеви регион — Африка, Азия, Карибския басейн, Латинска Америка и Тихоокеанския басейн, като по този начин се създаде световна мрежа. Задачата на тази мрежа е да даде възможност на развиващите се страни в тези региони да разработят мерки за енергийна ефективност в морския транспорт.

• 1,5 милиона евро за намаляване на отделянето на сажди в Арктика. Целта на проекта е укрепване на международното сътрудничество с цел опазване на околната среда на Арктика.

• 600 000 евро през следващите две години за интегриран проект за Арктика, с акцент върху трите приоритетни области на политиката на ЕС за Арктика: изменение на климата и опазване на околната среда на Арктика; устойчиво развитие във и около Арктика; международно сътрудничество по въпросите, свързани с Арктика.

Обявените проекти са част от мащабна инициатива на Европейския съюз от 36 конкретни действия за насърчаване на по-здрави, по-чисти, по-безопасни и по-сигурни морета, представена на по време на конференция „Нашият океан“ в Малта (5-6 октомври).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.