1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проект за нова Наредба за фитосанитарен контрол влиза в сила след обществено обсъждане

Проект за нова Наредба за фитосанитарен контрол влиза в сила след обществено обсъждане

Анализът на БАБХ показва, че посевния и посадъчен материал в България основно е от внос

Наредба за фитосанитарен контрол ще влезе в сила след съгласуване с министерствата и браншовите организации. Тя касае вносителите и износителите на семена, пасадъчен материал и растителни продукти. Наредбата предвижда нова структура при контрол на вносни растения и семена за посев, при износ и реекспорт, транзит и контрол на производството им и съответно прилагане на тарифите за таксите на БАБХ.

Налаганите ограничения касаят вноса и износа на растения, посадъчен материал и семена, при транспортирането им през защитени зони или преминаването им през територията на страната. Контролът се осъществява още на държавната ни граница, където са разположени фитосанитарни пунктове и където инспекторите проверяват всички подкарантинни материали. Тези стоки задължително трябва да са придружавани от сертификат, гарантиращ, че организацията по растителна защита на съответната страна е извършила контрола при заготовката на пратката и че по време на вегетацията растенията са били под наблюдение.

Има стоки като картофите, за които се изискват допълнителни декларации за свободно движение през граница. Съществуват някои видове продукти, за които се издава растителен паспорт. В него е необходимо да бъде изписано на български и на английски абревиатурата на агенцията, която контролира, регистрационния номер на продукта, номера на серията или отделната партида, ботаническото наименование и количеството на продукта. В паспорта фигурират още името на страната производител или износител. Подобен документ е задължителен за стоки които са произведени и в нашата страна.

Анализът на БАБХ показва, че посевния и посадъчен материал в България основно е от внос, като 90% от картофите са от Холандия, Германия и Франция, а лозовия посадъчен материал от Франция и Италия, овощния пристига от Турция, Сърбия и Македония. Износът на България се изразява най-вече в зърно, по-малко малко плодове и зеленчуци и дървен материал. През зимните месеци има внос от трети страни  - цитрусови плодове, които подрежат на фитосанитарен контрол, бананите не подлежат защото нямат карантинни вредители които да нанесат щети.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.