1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проекти по 121 мярка на ПРСР ще бъдат предварително кредитирани

Проекти по 121 мярка на ПРСР ще бъдат предварително кредитирани

Приемът на проекти ще се осъществява в периода 14 март - 3 април 2011 г.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” прие на вчерашното си заседание решение за кредитиране и предоставяне на допълнителна държавна помощ на лица с одобрени проекти и сключени договори за отпускане на финансова помощ по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР. Решението важи за инвестиции, свързани с постигане на минималните изисквания за защита и хуманно отношение към кокошки-носачки и постигане на качество при производство и съхранение на сурово мляко.

Земеделските производители, кандидатстващи с проекти по мярка 121 в тези две направления, ще имат право на увеличен размер на субсидията по мярката под формата на държавна помощ. Допълнително предоставяната помощ ще бъде между 5 и 25 % в зависимост от вида на инвестициите, местоположението на животновъдните обекти и дали кандидатите отговарят на условията за млади фермери. Чрез тази допълнителна помощ се предвижда общият размер на субсидията да достигне до 60% от одобрените инвестиционни разходи, а за кандидатите в необлагодетелстваните райони - до 75%.

Приемът на проекти ще се осъществява в периода 14 март - 3 април 2011 г. По мярката ще бъдат подпомагани ферми за производство на краве мляко от ІІ-ра и ІІІ-та група  и птицеферми с неуголемени клетки за кокошки носачки.

За реализация на инвестициите си земеделските производители могат за кандидатстват за пряк кредит от ДФ „Земеделие” при 6-процентна годишна лихва. Ако кредитът се отпуска от търговска банка, която е рефинансирана от фонда, тогава начислената годишна лихва ще бъде 9%. Срокът за погасяване на кредита е до 60 месеца при 24 месеца гратисен период - за главницата. Кандидатстването за тези заеми може да се осъществява едновременно с подаването на проекта по мярка 121 или в срок до 3 месеца от одобрението на проекта по мярката. След реализация на проекта получената субсидия ще се използва за намаляване на дълга по предоставения кредит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.