1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проекти за 68 млн. евро за неземеделски дейности се приемат по ПРСР 2014-2020

Проекти за 68 млн. евро за неземеделски дейности се приемат по ПРСР 2014-2020

Семинарът беше открит от председателя на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов

Проекти за неземеделски дейности за общо 68 млн. евро се приемат по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 до 7 декември 2018 г. Това обяви Венислава Бояджиева, експерт дирекция „Развитие на селките райони“ в Министерство на земеделието, храните и горите по време на семинар „Подпомагане на агросектора и развитието на селските райони чрез Общата селскостопанска политика на ЕС през 2019 г.“ в Арбанаси, организиран по проект CAP HOT SPOT на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Семинарът по проекта се провежда в много подходящ момент, когато е отворен приемът, заяви тя. Подмярката за кандидатстване е 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Средствата са предназначени за „Инвестиции, насочени към развитие на занаяти“ с бюджет от 3 млн. евро, за услуги и производство на продукти във всимки сектори и други неземеделски дейности с бюджет от 65 млн. евро. Максималният размер на разходите по проекта може да бъде до 600 000 евро и съфинансиране до 50%, подчерта Венислава Бояджиева. Подробности и дискусия по мярката направи Христо Панайотов, експерт по ПРСР в „Агробизнес Консултинг“.

Симеон Кузманов, експерт дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели“ в МЗХГ представи бъдещите приоритети на България по ОСП. Той разясни различните схеми за подпомагане по кампанията за директни плащания. Предвижда се по схемата за млечни крави да отпадне диференцираното подпомагане до 250-то и над 250-то допустимо животно. За обвързаното подпомагане за млечни крави под селекционен контрол ще се добави изискване за реализация на поне 1 500 кг мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко на допустимо животно от застрашените от изчезване породи и породите с комбинирано използване. За овце-майки и кози-майки под селекционен контрол ще отпадне диференцираното подпомагане до 300-то и над 300-то допустимо животно. Кузманов обясни, че ще бъдат занижени изискванията за реализация на пазара при добива на ябълки, круши и вишни, сливи и десертно грозде по схемата за подпомагане на плодове. Предвижда се да стартира нова схема за обвързано подпомагане за зеленчуци (домати, краставици, корнишони, патладжан, пипер).

Семинарът беше открит от председателя на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов. Той разясни, че информационна кампания по проект „CAP – Hot Spot“ се провежда с цел да се повиши общественото разбиране за ролята и приоритетите на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Искаме да покажем как ОСП помага да се постигне балансирано развитие на селските райони, както и за начините, по които тя подпомага селското стопанство, за да отговори на глобалните предизвикателства, оказващи влияние върху всички нас, заяви Върбанов. Дейностите по проекта – семинари, отворени дни във ферми, изложения, конференция и др. бяха представени от Теодора Георгиева, главен секретар на АЗПБ и експерт по проекта. Те ще се проведат в рамките до юни 2019 г.

Проектът цели да покаже как ОСП чрез споделяне на най-добрите практики ще позволи на участниците в селските райони и на други заинтересовани страни да се учат един от друг, както и да се справят успешно с предизвикателства при изпълнението на приоритетите на Европейската Комисия – жизнеспособно производство на храни, устойчиво управление на природните ресурси, балансирано развитие на селските райони, създаване и растеж на работни места, заяви Ивайло Тодоров, ръководител на проекта, който представи добри практики по ОСП в България. С кампанията ще се насърчат и вдъхновят младите хора да търсят нови възможности в селските райони, както и да преоткрият техния потенциал, представяйки селското стопанство като привлекателен, конкурентоспособен, динамичен и печеливш за младите хора сектор, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.