1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проф. дн инж. Мартин Банов аргументира необходимостта от актуализация в бюджета на Селскостопанска академия

Проф. дн инж. Мартин Банов аргументира необходимостта от актуализация в бюджета на Селскостопанска академия

Народният представител от ПП „Възраждане“ Цончо Ганев поиска повече средства за Селскостопанска академия

Участие в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание взе председателят на Селскостопанска академия проф. дн инж. Мартин Банов. Той аргументира необходимостта от актуализация в бюджета на Селскостопанска академия. По думите му съгласно приетия закон за Държавния бюджет на Република България за 2022 г. одобреният трансфер към Селскостопанска академия е 32,3 млн. лв. Увеличението спрямо 2021 г. е в размер на 774 000 лв. и е свързано само с повишаване на минималната работна заплата в размер от 710 лв. По време на изслушването си в бюджетната комисия проф. Банов добави:

„При така приетия бюджет за втора поредна година е налице несъответствие в заплащането на труда на една и съща категория учени в изследователските организации като Селскостопанска академия и Българска академия на науките, сравнено с държавните висши училища. Този проблем е породен от приетото през 2020 г. Постановление №371 на Министерски съвет, регламентиращо минимален размер на основната заплата на асистент в държавните висши училища от 1300 лв. Прилагането на това постановление доведе до сериозни различия в заплащането с около 40% на учени на еднакви длъжности в Селскостопанска академия и във висшите училища, отговарящи на еднакви изисквания по Закона за развитие академичния състав в България. Това несъответствие задълбочава дългогодишните проблеми с привличането на млади изследователи с качеството на научните изследвания и интеграцията на аграрната наука към световната.“

Поради изложените причини проф. Банов настоя в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. да бъде предвиден допълнителен трансфер за Селскостопанска академия за второто полугодие на 2022 г. в размер на 5,5 млн. лв., тъй като в актуализацията на бюджета за 2022 г. САА е единствената научна организация за която не са предвидени допълнителни средства, каквито са заложени за Българска академия на науките и държавните висши училища, където има предвидени по 20 млн. лв. допълнително.

„Предложеният от нас допълнителен финансов ресурс ще осигури достигане на работните заплати на изследователите в ССА, както следва:

-         за професор 1680 лв.

-         за доцент 1575 лв.

-         главен асистент 1470 лв.

-         асистент 1365 лв., допълни проф. Банов.“

В заключение той подчерта, че исканата актуализация преди всичко има за цел да постигне справедливо възнаграждение за служителите в Селскостопанска академия, съпоставимо с възнагражденията във висшите учебни заведения. В момента на минимална работна заплата в ССА са 683 служители, което е 37% от общия състав.

Народният представител от политическа партия „Възраждане“ Цончо Ганев поиска повече средства за Селскостопанска академия. По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси той се обърна към министъра на финансите Асен Василев:

„Г-н Василев, може би не сте запознат в детайли с проблема на Селскостопанска академия, но още при приемането на основния бюджет в началото на година беше повдиган. Много е неприятно, когато учените в България се делят по такъв неприятен начин, когато професор във висше учебно заведение получава една заплата, а същият специалист в ССА получава около 50%-60% по-малко. Когато един млад учен в Академията получава заплата, колкото един начален учител в училище. Този проблем не е от вчера или днес, затова апелирам, моля да се обърне внимание. Става дума за научни институти, които се грижат за това нашето селско стопанство да се развива. Ако наистина политиката на правителството е да подкрепя учените не само в една сфера, нека обърне внимание. Тук говорим за рязко, грандиозно разминаване в заплащането. Ако не вземете отношение, ние ще внесем и подкрепим такова искане между първо и второ четене на Закона.“

Асен Василев, министър на финансите отговори така:

„Не смятам, че Министерството на финансите трябва да провежда научната политика в държавата. Това би било изключително порочно. Това е един въпрос, който колегите от Комисията по образованието и науката трябва да решат и на база на решението вече да се търсят финансовите измерения на това решение. Но не е въпрос ние като Министерство на финансите да казваме кой университет колко пари да получи. Това не ни е работа и не би следвало да ни е работа, поне според мен.“ 

Днес депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета. Тя предвижда спешен пакет от антикризисни мерки, насочени към намаляване на негативните последствия от нарастващите цени на горивата и енергията, съответно нарастващия инфлационен натиск върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.