1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителски организации могат да договарят цени реши Европейският съд

Производителски организации могат да договарят цени реши Европейският съд

Общата селскостопанска политика има предимство пред защитата на конкуренцията

Организации в сектора на селското стопанство имат право да договарят цени и количества, реши Европейският съд в Люксембург. Европейското законодателство за защита на конкуренцията забранява такива договорки, затова и за земеделието има ограничения.

Разрешено е договарянето на цени и количества в рамките на една организация на производителите или в обединение на такива организации, но само, ако служи за нейните цели. В решението си европейските магистрати посочват, че според европейското законодателство Общата селскостопанска политика има предимство пред защитата на конкуренцията. Затова някои търговски практики, които биха могли да се сметнат за противоречащи на правилата, могат да представляват изключение. По думите на съда това се отнася специално за сектора на овощарството и производството на зеленчуци.

Остава обаче забраната производителска организация да определя минимална продажна цена за дадени продукти и да изисква от членовете й, които сами продават продукцията си, да спазват тази минимална цена. Това би отслабило още повече конкуренцията, която и без това не е толкова силна в сектора, изтъкват магистратите.

Изключенията от антикартелното законодателство важат само за организации, които са официално признати като такива в съответната страна-членка на Съюза.

През 2012 година френските служби за защита на конкуренцията сезираха съда, след като бяха установили ценови договорки между организации, произвеждащи зеленчуци. Участниците бяха осъдени от френски съд на глоба в размер на 4 милиона евро. Засегнатите производители обжалваха решението пред Европейския съд с аргумента, че са имали задачата да гарантират производство, отговарящо на търсенето, и затова са регулирали изкупните цени. Като най-висша инстанция в случая, Френският касационен съд поиска становището на магистратите в Люксембург.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.