1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Процедура за над 1,5 млрд. лв. ще обяви екоминистерството през 2017 г.

Процедура за над 1,5 млрд. лв. ще обяви екоминистерството през 2017 г.

Изискването на ЕК за отпускане на пари по програмата е да се реформира ВиК-а сектора

Процедура за над 1,5 млрд. лв.  ще обяви екоминистерството през 2017 г. По Оперативна програма „Околна среда“ ще могат да кандидатстват ВиК-а операторите, които в момента правят прединвестиционните си проучвания. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на шестата национална конференция за подпомагане на водния сектор.

От Министерството на регионалното развитие допълниха, че изискването на ЕК за отпускане на пари по програмата е да се реформира ВиК-а сектора. В 28-те области у нас вече са учредени водни асоциации. Друго изискване е във всяка областна територия да има един оператор, които да управлява ВиК-а инфраструктурата. От 28-те области в 21-на  процесът е завършен.

Третото изискване е да се разработят прединвестиционите проучвания с най-спешните нужди за ремонт на водната мрежа. В 14 области се работи по документа. След като проучването е готово през 2017-та година операторът ще може да кандидатства за финансиране на дейности за ремонт на мрежата с пари от програма „Околна среда“.

През миналия програмен период с пари от Оперативна програма  „Околна среда“ са  изградени 51 пречиствателни станции.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.