1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работна група ще определи позицията на България за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Работна група ще определи позицията на България за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Министър Порожанов приветства идеята

Създава се работна група от над 20 браншови организации, в рамките на която ще се дискутира бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Това стана ясно по време на първата среща на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България, в която участва министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Работната група ще бъде постоянен работещ орган, който ще обобщава позициите, които имат участниците в нея. Председателят на „Асоциацията на земеделските производители в България“ Венцислав Върбанов обясни, че решенията ще бъдат докладвани до ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, както и до ресорната комисия в Народното събрание. По думите му целта е преди края на тази година да има разработена позиция, около която целият сектор да бъде обединен.

Министър Порожанов приветства идеята и отбеляза, че за управлението на сектора е изключително важно да бъде представена визията на бранша за това как да бъде структурирано европейското финансиране. Според представителите на производителите и преработвателите директните плащания трябва да се запазят, но да бъдат обвързани с качеството и продуктивността. Основен приоритет и след 2020 г. ще бъде биологичното производство и мерки за опазване на околната среда. Борбата и в новия период след 2020 г. ще бъде да се запази делът от около 40% на финансирането за земеделие от общия бюджет на ЕС. Като обща сума обаче средствата вероятно ще намалеят, заради Брекзит. Причината е, че досега Великобритания внася около 60 млрд. евро. Брекзит бави и първоначалния график на работата по новата Обща селскостопанска политика, защото още не е ясна многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

В срещата на браншовете за ОСП участваха и председателката на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, директорът на държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков и експерти от земеделското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.