1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръководството на НАМП заседава в четвъртък

Ръководството на НАМП заседава в четвъртък

 

Няколко са темите, по които ще дискутират членовете на управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите (НАМП) на заседанието си днес. Основните са свързани с финансовото обезпечаване на браншовата асоциация, с обсъждането и приемането на споразумение за съвместна дейност с Националната служба за съвети в земеделието, което включва и организирането и провеждането на съвместни семинари по хранене, изкуствено осеменяване, качество на млекодобива, лечение на животните, както и за разясняване на мерките по програма САПАРД за млечния сектор.

Членовете на управителния съвет ще вземат решение за датата, на която да бъде свикано общо събрание на НАМП. А на това събрание ще бъдат направени предложения за промяна на наименованието и устава на браншовата организация. "Промяната трябва да бъде приета от общото събрание. Тя се налага във връзка с предприетите действия за обединяване на НАМП с развъдните асоциации в страната и изграждането на единна национална организация в млечния сектор", каза в навечерието на заседанието Живко Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен.

Управителният съвет на НАМП ще коментира отново трите въпроса, които бяха поставени на министерско и правителствено ниво от млекарите още през миналата година, и които така и не получиха отговор. Ще припомним, че млекопроизводителите внесоха официално писмо до президента, земеделския министър и до парламента с искане да им бъде отговорено кога ще бъдат приети жизненоважните за сектора Закон за браншовите организации и Млечният борд, както и кога ще има решение по въпроса хранително-вкусовата промишленост да мине към Министерството на земеделието и горите.

Всяко забавяне във времето унищожава сектора, категоричен е Живко Георгиев. И като пример посочва, че готовият проект за изграждането на седем модерни лаборатории за изследване на млякото отлежава и губи актуалност, но не може да бъде стартиран преди да бъдат приети и Млечният борд и Законът за браншовите организации.
Живко Георгиев ще постави за разглеждане на заседанието на управителния съвет и въпроса за нерегламентираното изкупуване на сурово мляко от страна на някои мандри. Все повече това се превръща в сериозен проблем за спазващите всички законови разпоредби стопани на млекосъбирателни пунктове. Защото те трябва да имат и да издават документи, да спазват договорите си с млекопреработвателните предприятия, да извършват изследвания на качеството на предаваното мляко и да отговарят на още ред законови изисквания. В същото време някои собственици на мандри с каруци и камиони изкупуват мляко от улицата - без документи, без изследване на млякото. Случаите на нерегламентирано мляко в Плевенско вече не са единични. Против такова опропастяване на сектора се обявяват членовете на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен. Живко Георгиев е категоричен, че в офиса на асоциацията или на телефон 064/802 365 ще се приемат жалби за конкретни случаи на изкупуване на мляко от улицата. Всички жалби, които трябва да съдържат конкретни данни за констатираното нарушение, ще бъдат представени в Министерството на земеделието и горите, за да бъде потърсена отговорност от нарушителите.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.