1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реформата на Общата селскостопанска политика разединява депутатите в ЕП

Реформата на Общата селскостопанска политика разединява депутатите в ЕП

Критика дойде и от страна на Зелените

Реформата на Общата селскостопанска политика разединява депутатите в Аграрната комисия на Европейския парламент. Редица народни представители остро критикуваха доклада на Естер Гарсия, която е от групата на Християндемократите.

Според германският народен представител Мария Нойхл докладът на Гарсия е направил още по-неясни вече предложените от Европейската комисия промени. Социалдемократката Нойхл не одобрява горните граници за директните плащания. По тази точка Гарсия предлага националните правителства да имат правото доброволно да определят дали да има такъв праг, докато Нойхл смята, че това ще облагодетелства единствено големите аграрни компании. Освен това германката настоява директните плащания да бъдат обвързани с по-амбициозни екологични цели.

За холандския депутат от групата на Либералите Ян Хитема новата ОСП не оказва достатъчно силна подкрепа за конкурентоспособността на фермерите. За тази цел трябва да има инструменти за преодоляване на рискове, както и поощрения за иновации. Вместо задължителни, екологичните цели трябва да бъдат доброволни, което по-добре ще стимулира стопаните.

Критика дойде и от страна на Зелените. Те обвиняват Гарсия, че е направила слабите предложения на Комисията още по-лоши, като не отчита необходимостта от защита на биологичното разнообразие и опазването на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.