1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Решението за глифозата се превръща в принципен въпрос

Решението за глифозата се превръща в принципен въпрос

След поредното гласуване в края на миналата седмица отново не се намери мнозинство

Остра критика срещу нерешителността на европейските власти относно глифозата изразиха от Германския земеделски съюз. Припомняме ви, че след поредното гласуване в края на миналата седмица отново не се намери мнозинство.

 „Когато една процедура, основана на научни доказателства е блокирана от политически съображения от страните-членки, вече не става дума единствено за самото вещество, а за функционирането на европейските институции и правила“, се казва в декларация на Земеделския съюз.

Германия е една от държавите, отговорни за оценката на риска в случая с хербицида глифозат. Въпреки това страната всеки път гласува с "въздържал се". Това давало повод за съмнения, че правителството в Берлин няма ясна политика.

Европейските служби, натоварени с оценка на риска, в това число агенциите за сигурност на храните и за химикалите, както и Германският институт за оценка на риска, стигнаха до заключението, че при правилна употреба глифозатът не носи опасност за хората и природата. Въз основа на тези оценки разрешението за препарата би трябвало да бъде удължено, настояват земеделците.

Следващото гласуване ще бъде в края на месеца. Ако и тогава няма квалифицирано мнозинство, решението трябва да бъде взето от Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.