1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С близо 3 % до 405 милиарда евро е намаляла стойността на селскостопанското производство в ЕС през 2016 година

С близо 3 % до 405 милиарда евро е намаляла стойността на селскостопанското производство в ЕС през 2016 година

Това показват публикуваните в Брюксел данни на Евростат

Начело в класацията по държави с дял от 17 процента е Франция, където през миналата година са произведени продукти на стойност малко над 70 милиарда евро. Следват Италия и Германия с близо 53 милиарда евро, Испания с 46 милиарда и Обединеното кралство с около 28 милиарда евро.

Най-голям ръст отчита Словакия с близо 11 процента. На второ място е Полша с плюс от около 5 на сто, пред Унгария с увеличение от 4 процента. Спад от 20 процента има в Естония, следвана от Латвия с минус 8 на сто и Франция с минус 6 процента.

Намалението от 3 процента се дължи най-вече на спада при производството на животински продукти, като причината са по-ниските изкупни цени, плащани през миналата година. Като цяло Евростат отчита, че фермерите в Съюза са издоили 5 процента по-малко мляко, а производството на говеждо месо е намалено с около 4 на сто.

Стойността на растителните продукти през 2016-та е била с 2 процента и половина по-ниска от предходната година. Произведени са 13 по-малко зърнени култури, като този спад е компенсиран донякъде от нарасналото с 23 на сто количество картофи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.