1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С очакване на богата реколта от грозде и производство на качествени вина

С очакване на богата реколта от грозде и производство на качествени вина

Снимка:

Министърът на земеделието и храните откри гроздобера в с. Устина, Пловдивско

Тази година реколтата от грозде е с 30-40 % над прогнозираното, обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на гроздобера в лозята на винарска изба „Домейн Юстина“ в село Устина, Пловдивско. По думите му, продукцията от лозовите масиви у нас е опазена перфектно и се отличава с много висока захарност. От тук идва и прогнозата му, че „ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара в конкуренция с чуждата продукция“. Земеделските ни стопани трябва да се радват на тази добра реколта, която гарантира и добра реализация на техния труд, заяви убедено министър Греков, но и реалистично отбеляза, че цената на гроздето все още е незадоволителна и българските гроздопроизводители заслужават по-висока изкупни стойности и повече пазари за реализация на своята продукцията. Заради количеството и качеството си тя е напълно конкурента и затова усилията на ресорните институции са точно в тази посока. „Следващата седмица ще заминем за Китай, където има много голям интерес към нашите вина. Министерство на земеделието и храните продължава да работи за отваряне на нови пазари за българските производители“, увери министърът.

В отговор на въпрос на „Агро.бг” за ефективното използване потенциала на българските сортове грозде, проф. Греков отбеляза, че през последните години има увеличаване на площите за производство на десертни сортове. „България има определен потенциал в развитието на десертни сортове и това производство трябва да се развива и в бъдеще. Точно по тази причина производителите получиха и средства по линия на de minimis“, уточни министърът на земеделието.

Официалното откриване на гроздобера стана с водосвет и танци на деца от местен фолклорен състав в присъствието на изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, народни представители, кметове и земеделски производители от региона. Мястото – лозята на винарска изба „Домейн Юстина“ в село Устина, Пловдивско е емблематично за богатството на българската земя. Избата е разположена в покрайнините на Родопската Яка в село Устина, на 26 км от Пловдив, регион с богата винена история. Нейният собственикът и управител инж. Милко Цветков е убедителен пример за предприемчивост. С инвестиция на средства от другия си бизнес, свързан с доставка на оборудване за винопроизводство, и с помощта на евросредства от Програмата за развитие на селските райони (защитен проекти по мярка 123 за изграждането на избата, а по-късно и по мярка 311 за дегустационната зала в нея), създава бутиковата винарска изба за преработване на грозде от собствени масиви и отлеждане на качествени вина в дъбови бъчви. „Искаме да продаваме не само продукта вино, но и услугата винен туризъм, който в съвременните условия на свръхпроизводство и задоволеност е един от начините виното да бъде популяризирано като стил и качество на живот. Българското вино има невороятен потенциал и много хубав път от тук нататък, ако бъде спазван. Моят път е качество”, сподели пред „Агро.бг” собственикът на „Домейн Юстина“ инж. Милко Цветков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.