1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само 15% от жителите на САЩ одобряват ТПТИ

Само 15% от жителите на САЩ одобряват ТПТИ

Преобладава мнението, че обществеността не разполага с достатъчно информация за съдържанието на бъдещия договор

Само 15 процента от жителите на Съединените Щати одобряват Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Това показва наскоро проведено проучване. Преди две години този дял е бил 53 на сто.

В момента само 18 процента от американците са изцяло против споразумението за свободна търговия с Европейския съюз. Преобладава обаче мнението, че обществеността не разполага с достатъчно информация за съдържанието на бъдещия договор.

Дискусиите около Споразумението са насочени в различни посоки от двете страни на Атлантическия океан. Американците не се интересуват толкова много от европейските притеснения относно стандартите за храните и екологията, но критикуват липсващата прозрачност при воденето на преговорите.

След изтичането на информацията за преговорните позиции на двете страни, правителството във Вашингтон изрично се противопостави на упреците, че споразумението се подготвя непрозрачно. Целите на Щатите били съгласувани след обстойни консултации с икономическите кръгове, синдикатите и природозащитни организации.

Президентът Обама също се застъпва за скорошно приключване на преговорите. При среща с германския канцлер Ангела Меркел той изрази надеждата си, че това ще стане до края на годината.

В момента Трансатлантическото споразумение не е застъпено сериозно в предизборната кампания в Щатите. Кандидатите наблягат повече на вече подписаното споразумение за свободна търговия в Тихоокеанския регион. Водещият кандидат на Републиканците, Доналд Тръмп, както и Бърни Сандерс, един от кандидатите на Демократите, остро критикуват Транстихоокеанския договор, който според тях щял да има катастрофални последствия за американската икономика. Хилари Клинтън, фаворитката за номинацията на Демократите, също се изказа против, макар и в по-мека форма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.