1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Сега": ЕК санкционира България заради порочни договори за реклама по ПРСР

"Сега": ЕК санкционира България заради порочни договори за реклама по ПРСР

Снимка:

Те са сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов

Европейската комисия санкционира България заради порочни договори за реклама по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. България ще трябва да върне близо 3.4 млн. лв. само по 4 договора, сключени преди 3 години, тъй като според ЕК те не отговарят на правилата. Това става ясно от отговор на Държавен фонд "Земеделие" на въпроси на "Сега". Това може да не е окончателната санкция, тъй като в момента прокуратурата проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента и ЕК все още чака отговор има ли и други нарушения.

Първият от порочните договори е за 155 668 евро и е за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. ЕК е решила, че фирмата победител - "Д енд Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността" изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси. На 3 септември 2013 г. в Държавен фонд "Земеделие" е получено писмо от Главна дирекция "Земеделие" на ЕК, с което българските власти са информирани, че са установени нарушения в прилагането на Закона за обществените поръчки. Сгазен е и Законът за конфликт на интереси. Затова комисията е решила, че не признава плащанията по него, и на България е наложена като глоба 100% финансова корекция.

Причината за тази реакция е, че по време на сключване на договора собственикът на фирмата Диана Дамянова е била съветник в политическия кабинет на министъра на културата. Пред "Сега" тя обяснява, че е била съветник на Вежди Рашидов едва 6 месеца през 2009 г. и според нея категорично не е била в конфликт на интереси. "Бях в надзорния съвет на фирмата, а не в управата на дружеството", обясни тя. Точно заради факта, че Дамянова е била в надзорния съвет на фирмата, финансовото министерство е прекратило подобен договор с "Д енд Д" през 2010 г. Поръчката е била по оперативна програма "Административен капацитет". Мотивът е, че публичната длъжност "съветник на политическия кабинет" е несъвместима с длъжността "член на Надзорен съвет". Фирмата е обжалвала, но нарушението е потвърдено както от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), така и от Върховния административен съд (ВАС). Това е и причината ЕК да реши, че двата случая са идентични и договорът със земеделското министерство също е трябвало да бъде прекратен. Справка в сайта на Агенцията по обществени поръчки показва, че договорът е бил изпълнен в срок от "Д енд Д" и фирмата е получила цялата сума от 304 хил. лв.

При проверка през 2012 г. са установени още 3 порочни рекламни договора на обща стойност над 3 млн. лв. Най-големият от тях е за 1.8 млн. лв. и е сключен с "Арчър Айдиас", свързана с рекламния бос Красимир Гергов. Той е за публикуване на материали в национални и регионални всекидневници. Одиторите са установили, че при оценката на офертите агроведомството умишлено е взело грешна цифра в противоречие с техническото задание. Не става ясно обаче дали тази грешна цифра е наклонила везните в полза на "Арчър Айдиас".

Друг договор, по който са открити нарушения, е за организиране и провеждане на празник за агроекологични земеделски стопани по ПРСР на стойност 400 000 лева. Според Агенцията за обществени поръчки победител е "Студио Златен век" на Калин Сърменов. По този договор одиторите са установили, че агроведомството умишлено и без основание е отстранило кандидат по процедурата.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.