1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Северозападна България е най-бедният район в ЕС

Северозападна България е най-бедният район в ЕС

Това показват данни на Евростат за 2008 година, публикувани в сайта на европейската статистическа служба

Българският северозападен район е най-беден в Европейския съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек, а най-богати са хората в централната градска част на Лондон, с 343 процента от средния БВП на човек в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2008 година, публикувани в сайта на европейската статистическа служба.

Северозападния район обхваща областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. В дъното на класацията са също Северния централен район (областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра) и Южен централен район (областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали), в който се падат по 30 процента от средния в ЕС БВП на човек).

Румънският Североизточен район е на предпоследно място с 29 на сто от средния европейски БВП на човек.

В общо 64 региона Евростат отчита БВП на човек под 75 % от средния за ЕС, от които петнадесет са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция (отвъдморски територии) и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.

След Централен Лондон на второ място по богатство е посочен Люксембург (279%), следват Брюксел (219%), Грьонинген в Холандия (198%), Хамбург в Германия (188%) и Прага (172%). Северозападна България беше посочена за най-бедния район в ЕС и при проучването за 2007 г., оповестено преди година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.