1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъдат взети нови проби на водата във Варненското езеро след отстраняване на аварията в тръбопровода

Ще бъдат взети нови проби на водата във Варненското езеро след отстраняване на аварията в тръбопровода

Работи се по отстраняване на аварията с тръбопровода във Варненското езеро, тръбата не е скъсана, а е прегъната и има пукнатина, която е ремонтирана. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков огледа мястото на аварията с катер на Морска администрация.

Пробите, взети от РИОСВ - Врана и Басейнова дирекция „Черноморски район“ на 25.01.2021 г. веднага след получаване на уведомление от община Варна за аварията, показват завишение на нормите за чистота на водите.Министър Димитров ще изиска да се вземат нови проби, за да види състоянието след затваряне на тръбата.

„В момента функционира нормално системата. Надявам се в следващите дни всичко да е в нормалните за този канал показатели. Доколкото разбрах, всичко е подменено. Трябва да се направи последна контролна проверка, да се види има ли течове или не и как функционира системата, да се види и в пречиствателната станция“, каза министър Димитров.

Засега няма да бъдат съставени актове от контролните институции, тъй като аварията е отстранена своевременно, съобщи министърът. „За мен притеснително беше, че разбрах твърде късно. Затова разпоредих проверка дали по веригата някой е укривал информация. Стана ясно, че когато са разбрали, че има незначителни отклонения в манометрите и дебита, са направили проверка, уведомили са кмета, огледали са на място с водолази, кметът е уведомил нас и ние веднага сме започнали измервания“, обясни министърът. Той призова когато се случи подобно нещо, институциите да уведомяват навреме МОСВ, за да предприеме действия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.