1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще внасяме само партиди с точни документи за произход и срок на годност, обявиха от НВМС

Ще внасяме само партиди с точни документи за произход и срок на годност, обявиха от НВМС

Европейската директива изисква пълна проследяемост на месния продукт

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов , директорът на Държавения  ветеринарно-санитарен контрол д-р Любомир Кулински и главният директор на ГД “Контрол на ветнеринарномедецинската дейност Николай Лилов разясниха фактите около акция “Дупетата” проведена преди два дни от ГДБОП и ДВСК в складове на наши месопреработвателни предприятия. Д-р Войнов съобщи, че тя е засегнала 11 обекта на различни фирми в седем населени места.                                                                        

Повод за острата реакция на ветеринарните власти са изявленията на мажоритарния собственик на публичната компания "САФ Магелан" Георги Костадинов, който държи около 62% от капитала й. На практика сигналът за самата акция е бил за САФ „Магелан” и „Камарко”- фирми на Георги Костадинов , уточни д-р Войнов. От конфискуваните 194 тона в акцията, 190 тона са на Георги Костадинов.

Големите вносители на такива изрезки на пазара са не повече от 4-5. Вносът на изрезки от колбаси, предимно от месопреработвателни предприятия на Германия и Италия, е „модерен бизнес", а пионер в това отношение е самият Георги Костадинов, собственик на САФ „Магелан, поясни д-р Войнов. На практика т.нар. „дупета" се събират от различни складове в Европа и така не може да се проследи произходът на месото, което идва у нас. Това обаче е задължително, защото европейската директива изисква пълна проследяемост на месния продукт, който се появява на пазара в Общността.                                                                                

Може да има замесени служители на регионалната дирекция на Националната ветеринарно-медицинска служба в Плевен, които са помагали на един от големите вносители на изрезки от колбаси с изтекъл срок на годност, иззети при полицeйската акция „Дупетата". „Ние ще направим и собствена проверка на нашите хора на места, говорим конкретно за Плевен. На регионалната служба ще бъде направена пълна ревизия да видим кой как си е вършил работата. Аз не казвам, може и от нашите колеги да има някой, който да е в играта. Работим по този случай и разследваме нещата, защото може да има и замесени наши хора. Искаме да въдворим ред и ще разпишем това като национално правило, че няма да позволяваме такива „дупета" да влизат на българския пазар", категоричен беше д-р Войнов. Той определи като криминално действие поставянето на етикети, които не отговарят на реалното състояние на стоката. Ветеринарната служба е намерила 5 тона в Пазарджик на САФ „Магелан”, подготвени за влагане в производство. „За мен този случай е криминален, ние сме установили, че тази стока е без документи”, посочи Войнов. „Аз съм го санкционирал многократно, и аз бях причината да напусне София област”, допълни още той.

През 2004 г и през 2008 г. Георги Костадинов е бил санкциониран, като са му съставили актове за продукти с изтекъл срок на годност. Преди три месеца са му съставени три наказателни постановления, каза Любомир Кулински, директор

Няма как да се направи голямо количество изрезки от едно западноевропейско предприятие. Партидата е сборна от няколко предприятия от Германия, Италия и т.н. От тук вече се губи цялата верига на проследяемост на самия продукт, защото партидата е сборна.

По европейските регламенти, ако се случи нещо при крайния потребител, всеки контролен орган е задължен обратно по самата верига да стигне до партидата месо, включително животното, от която е произлязла тази суровина. “, поясни д-р Войнов.В случая със сборните партиди, внесени от фирмата на Константинов, ако в тях присъстват изрезки с изтекъл срок на годност или неясен произход, съществува опасност за здравето на хората. А те бяха подготвени за влагане в производство. „За мен този случай е криминален, ние сме установили, че тази стока е без документи”, категоричен беше д-р Войнов.

Генералният директор на НВМС се закани съвсем скоро да се вземат необходимите законодателни и административни мерки такива сборни партиди с изрезки от месопреработвателните предприятия на Европа да не влизат у нас. Ще внасяме само партиди с точни документи за произход и срок на годност, обявиха от НВМС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.