1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Швейцария бави договора с ЕС

Швейцария бави договора с ЕС

Преговорите за този рамков договор продължават вече пет години

Швейцария отказва да подпише рамковия договор за отношенията си с Европейския съюз. От правителствено съобщение става ясно, че Берн ще подложи споразумението на широко обществено обсъждане, преди да реши дали да го подпише през 2019-та. От Брюксел настояваха това да стане още преди края на годината.

Договорът трябва да очертае правната рамка за всички двустранни споразумения, сред които са търговията с аграрни продукти и храни, свободното придвижване на хора и въздушния транспорт. Според Берн Брюксел налага неприемливи за Швейцария условия, за да може страната да участва във вътрешния пазар на Европейския съюз.

След решението на швейцарското правителство Европейската комисия съобщи, че ще следи общественото обсъждане с голям интерес. "Надяваме се тези консултации да приключат скоро и да доведат до положителен резултат", се казва в съобщението. В предишни изявления Европейската комисия изтъкна, че без рамково споразумение няма да признава борсата в Цюрих като равна на другите европейски борси. Това означава, че брокери от Европейския съюз не могат да правят бизнес в Цюрих. В отговор от Берн предупредиха, че ще забранят търговията с акциите на най-големите швейцарски компании на борсите в Съюза.

Преговорите за този рамков договор продължават вече пет години заради критични гласове в Швейцария. Противници на споразумението предупреждават, че страната ще загуби своята независимост, приемайки автоматично европейските регламенти, както е предвидено в текста. Срещу споразумението са както десни, така и леви швейцарски партии. Говори се за "колониален договор", а медиите предупреждават, че страната ще бъде разделена на две.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.